Kurban Eti Nasıl Dağıtılır?
Kurban eti ne yapılır, nasıl dağıtılır; İslamiyet’te kurban, Allah rızasıyla paylaşarak Allah’a yakınlaşmak olarak görülmektedir. Kurban bayramında ve adak olarak kesilen kurbanlıklarda, küçükbaş ve büyükbaş hayvanların etlerin dağıtılması uygun görülmektedir. Pişirilerek veya çiğ olarak etin tamamının evden çıkartılması en uygun olandır.
Kurban Eti Nasıl Dağıtılmalıdır?
Kurban eti ne yapılır, nasıl dağıtılır; kurban etinin dağıtılması için her parçanın eşit bölünmesi en uygun olandır. Hz. Peygamber (s.a.s) kurban etinin küçük ya da büyükbaş olması fark etmeksizin üçe bölünmesini, muhtaçlara dağıtılması gerektiği söylemiştir. Kurban kesmenin amacından çıkmaması, kurban etinden kesenin değil, muhtaç olanların faydalanması daha doğrudur.
Kurban eti, evde yenilmemeli, durumu iyi olan eşe dosta dağıtılmamalıdır. Üçe bölünerek, eşit kilogram değerlerinde gelir gücü olmayan, maddi zorluk çeken ve çocukları fazla olan ailelere dağıtılması doğru bulunmuştur. Kurbanın kesildikten sonra kesen kişi tarafından saklanması, yenmesi ve eve gelen misafirlere ikram edilmesi doğru değildir. Amaç tamamen muhtaç ve durumu iyi olmayan kişilere dağıtılması olmalıdır.
Kurban Eti Nasıl Eşit Dağıtılır?
Kurban eti ne yapılır, nasıl dağıtılır; Kurbanın küçükbaş ve büyükbaş olması durumunda 7 ile 10 parçaya bölünmesi, iyi yer ve kötü yer olarak ayırt edilmeden etin bütün bölgelerinden eşit oranda kesilerek poşetlenmesi uygun olandır. Aynı kilogram değerlerinde olması ve yoksul ailelere dağıtılması gerekir.
10 kilogramlık etin 1 kilo olarak ayrılması, dağıtılacak hane sayısına göre ayarlanması daha doğru olacaktır. Örneğin 20 kilo et ve 10 hane varsa, her haneye 2 kilogram et dağıtılmalıdır. Dağıtılan evin muhtaç olması ve tanıdık olmaması da İslamiyet’te göre en uygun olanıdır. Ancak tanıdığınız ve durumu kötü olan biri varsa önceliğiniz o olmalıdır.
Kurban Eti Kimlere Dağıtılmaz?
Kurban eti ne yapılır, nasıl dağıtılır; kurban eti maddi durumu düşük, geliri olmayan ve evi olmayan kişilere dağıtılmalıdır. Eş, dost, akraba olarak durumu iyi olan kişilere dağıtılmaz. Aile bireyleri, anne, baba, çocuklar ve eş kurbanı kesen kişinin sorumluluğundadır. Onlara bakmakla zaten hükümlüdür. Bakımında olmayan, akrabalarına ve maddi durumu kötü olan komşulara dağıtılabilir.
Kurban etini, kurbanı kesen yemeli mi; kurban etinin kesildikten sonra kesen tarafından evine götürülmesi ya da kurban etinden yemesi caiz değildir. Kurban eti kesildikten sonra kesen kişinin ocağında hiç pişmeden dağıtılmalı, pişirilerek dağıtılıyorsa göz hakkı alınmalıdır.
Kurban Derisini Satmak Caiz Midir?
Kurban derisini satmak caiz değildir. Kurbanın etinden ve derisinden kurbanı kesen kişi yararlanamaz, fayda sağlayamaz ve deriyi kendi işleri için kullanamaz. İslamiyet’te kurban kesmek, kurban kesenin yaptığı ibadetten fayda sağlamasını caiz olarak görmez. Para karşılığı olarak satılmaz, kurban kesimi veya bakımı için ‘’Ücret karşılıksız ama iş karşılıklı’’ verilmez.
Kurbanın kesen kişiye hiçbir faydası olmamalı, hayır kurumlarına ve muhtaç durumda olan kişilere dağıtılması gerekmektedir. Kurban eti ne yapılır, nasıl dağıtılır; eşit parçalarda, derisi ve eti de dahil olmak üzere herhangi bir fayda sağlamadan dağıtılmalıdır. Hatta Hz Ali ve Hz. Peygamberimiz eti kesen kişinin bile adının geçmemesini uygun görür. Allah her şeyi görendir.
Kurban Eti Ne Zaman Dağıtılmalıdır?
Kurban eti ne yapılır, nasıl dağıtılır; kurban eti dağıtılması için ‘’kurbanın canının soğuması’’ tabiri kullanılmaktadır. Kanın ve sıcaklığının gitmesiyle poşetlenmesi en doğrusudur. Kurban kesildikten sonra hemen poşetlenmemeli, dağıtıma başlanmamalıdır. Birkaç saat bekledikten sonra hayvanın canı soğuduktan sonra poşetlenerek eşit paydalarda dağıtılması uygun görülmektedir.
Kurban etinin tanıdığa dağıtılması; kurban eti muhtaç ama tanıdık kişilere dağıtılabilir. Aynı mahallede olunan ve durumu olmayan kişiler öncelikte olmalıdır. Ancak ondan önce daha kötü durumunda olanlar biliniyorsa, kendi mahallesindekine sadaka yardımı yaparak kurbanın dağıtılmasını başka yerlerde yapabilirsiniz. Önce yanındaki sonra uzaktaki denmiştir İslamiyet’te. Öncelik her zaman en yakınında olan ya da en zor durumda olandır.
Kurban Eti Müslüman Olmayanlara Dağıtılır Mı?
Kurban eti ne yapılır, nasıl dağıtılır; İslamiyet hoşgörü dinidir. Açlık içinde olan topluluklara dinleri İslamiyet olmasa da dağıtılabilir. Ancak dinimiz her zaman yakınında olana dağıt, yardım et buyurmuştur. Eğer ki bir yerde Müslüman ve aç kalan kardeşlerimiz varsa önceliğimiz onlar olmalıdır.