Kurban
Bütün dinlerde görebileceğimi ve duyabileceğimiz bir kelime olan kurban, kelime anlamı itibariyle yakınlaşma anlamına gelir. Kurban kelimesinin anlamını dini anlamda değerlendirirsek, Allah’a yakınlaşmak maksadıyla yapılan bir ibadet olduğunu söyleyebiliriz. Kurban keserken bunun yapılması için belirli zamanlar ve belirli şartlar vardır. İbadetin kabul olması için bu şartlar altında yapılması gerekir.
Kurban İbadeti Nedir?
Kurban ibadetinin hem birey açısından hem de toplum açısından yarar sağladığına inanılır. Kurban kesmek dini anlamda bakıldığında, kulun Allah’a boyun eğmesi ve kulluğunu kabul etmesi anlamına gelir. Kurban ibadeti sadece Allah için yapılır ve kesilen kurban ile ihtiyacı olanlara yardım edilerek hayırlı bir ile vesile olmaya çalışılır. Ayrıca kurban kesilen eve bereket geldiğine de inanılır.
Neden Kurban Kesilmeli?
Kurban kesmek inanların ibadet şeklidir ve bu emir Kur’anı Kerim’den gelir. Kur’anı Kerim’de geçen “Rabbin için kurban kes” ayetine istinaden, Müslümanlar kurban keserek ibadet ederler. Kendisine kurban kesmenin vacip olduğu kişilerin de kurban kesmesi gerekir. Kurban bu kişilerin vücuduna bedel olarak kesilmektedir. Peygamber efendimiz kesilen kurbanla birlikte, kurban kesen kişinin günahlarının bağışlanacağını da söylemiştir.
Hangi Hayvanlar Kurban Edilir?
Kurban keserken her hayvanı kurban etmek doğru değildir. Kurban edebileceğini hayvanlar ve yaşları şu şekilde olmalıdır;
- Koyun: bir yaşını doldurmuş olmalıdır.
- Keçi: bir yaşını doldurmuş olmalıdır.
- Sığır: En az iki yaşında olması gerekir
- Deve: Beş yaşını doldurmuş olmalıdır.
Osmanoğulları Besi Çiftliği bu şartlara uyan kurban ihtiyaçlarınızı size sağlayabilir.
Kimler Kurban Kesmelidir?
Kurban kesmek buna imkanı olan ve aklı hür olan herkese vaciptir. Kurban kesmek için varlıklı olmanız ve kendi kararlarınızı verebilen bir akla sahip olmanız yeterli nedenlerdir.
Kurban Kesmenin Tarihteki Yeri
Kurban kesmek dinler var olduğundan beri tüm dinlerde kendisine yer bulan bir ibadettir. Hz İbrahim’in oğlu İsmail’i Allah’a kurban edeceği sırada, gökten kurbanlık koyun indirildiğine inanılır ve o tarihten bugüne dek kurban kesmek dinimizin içerisine yerleşmiş bir ibadet halini alır. Kurban kesmek her dinde var olan bir ibadet olsa da dinlerdeki uygulanış şekilleri o dinin kurallarına ve tarihine göre farklılık gösterir.