Hisseli kurbanlık nedir? Hisseli kurbanlık terimi dini vecibelerden biri olan kurban kesimi sırasında kurban seçimi ve alımı ile ilgili konulardan bir tanesidir. İslam tarihi boyunca İslami alimler ve düşünürler tarafından da tartışılan konulardan bir tanesi olarak güncelliğini korumaktadır.
Hisseli kurbanlık kesmek içim tüm İslam alimlerinin ve düşünürlerinin ortak olarak söylediği konu ise kurbanlık hisse sayısının 7’den fazla olmaması gerektiği yönündedir. Osmanoğulları Besi Çiftliği olarak doğal ortamda yetişen sağlıklı kurbanlık hayvanlarımızı hisse ile alma imkanı sunmaktayız.
Kurban ibadeti, İslam dininin temel ibadetlerinden biridir. Kurban kesmek için gereken usuller sağlanarak ibadet gerçekleştirilir. Her yılın Kurban Bayramı’na denk gelen zamanlarda maddi koşulları sağlayan kimseler kurban kesebilir. Kurban tek kişi ile kesilebileceği gibi farklı kişilerle de kesilir. Farklı kişiler tarafından ortak olarak kurban kesilmesi olayına hisseli kurbanlık kesimi denir. Farklı insanlar bir araya gelerek hisseli kurbanlık alabilir.
Hisselik Kurbanlık Nasıl Olur?
Hisselik kurbanlık nedir ve nasıl oluyor konusunda, çeşitli görüşler bulunsa da ortak görüle göre en fazla 7 hisseye bölünmelidir. Büyükbaş hayvan kesmek isteyen ancak tek başına gücü olmayan kişilerin toplanarak bir hayvan kesmesine hisseli kurbanlık denmektedir.
Kurban kesimi ve hisseli kurbanlık için ibadete niyet etmek gerekmektedir. İslam’da niyete etmek, ibadetin kabul olması için en önemli koşullardan bir tanesidir. Hisseli kurbanlık durumunda, hisseye giren bir kişi kurban ibadeti niyeti ile girmediği durumlarda kurban kabul olmamaktadır.
Eğer hisseye giren diğer kişiler de aralarından birinin kurban eti için girdiğini biliyorsa bu onlarında da kurban ibadetinin yerine gelmemesine neden olmaktadır. Bu nedenle, kurban ibadetini yerine getirmek için hisseli giren kişiler her kişinin ibadetini yerine getirmek için girdiğinden emin olmalıdır.
Kurban Kaç Hisseye Bölünebilir?
Osmanoğulları Besi Çiftliği hisseli kurban satışı yapmaktadır. Kurban ibadeti farklı kişilerin birleşerek kurban kesmesi ile de gerçekleşebilir. Bir ineğe ya da sığıra yedi kişi ortak olabilir. 3, 5 ya da 7 kişi tarafından farklı hisselerle satın alınabileceği gibi çift sayılar ile de satın alınabilir. Hisseli kurbanlık kurban ibadetini yerine getirmek için İslam dininin sağladığı kolaylıklardan biridir. Kurban satın alırken Osmanoğulları Besi Çiftliği hisseli kurbanlık satışına yardımcı olmaktadır.
Hisseli Kurbana Farklı Kişiler Ortak Olabilir Mi?
Hisseli kurbanlık nedir konusundan sonra akla gelen ilk konu kurbana kaç kişi girilmesi gerektiğidir. Hisseli kurbanlık için en fazla 7 kişiye kadar girilmesi gerektiği konusunda İslam alimlerinin ortak oluşundan bahsedilmişti. Halk arasında geçen bir rivayete göre 7 altında bulunan çift sayılarda kişiler ile kurban hissesine girilemeyeceği konuşulmaktadır.
Bu konuda bir Hadis-i Şerif’e dayanarak söylenen tek sayılardan oluşan hisselerin olacağı düşünülmektedir. Ancak, bu inanış ile ilgili çift sayılarda hisseye girerek kurban kesimi yapılaması gerektiğine dair bir uyarı olmadığı için yanlıştır. En fazla 7 kişiye kadar ortak ile hisseli kurbanlık alarak, kendi hissesinde de 3 hisseye ayırabilmektedir.
Hisseli kurbanlık satışı Osmanoğulları Besi Çiftliği ile ibadetlere uygun şekilde yapılır. Hisseli kurbanlık farklı kişiler tarafından satın alınabilir. İslam dinine göre hisseli olarak satın alınan kurbana sonradan ortak olunmasının şartları farklıdır. Küçükbaş hayvanlara sonradan ortak olunmaz. Büyükbaş havyalara ortak olmanın şartları da sahiplerin maddi durumlarına göre belirlenir. Osmanoğulları Besi Çiftliği satın alınan hisseli kurbanlıkları İslam dinine uygun koşullarda yetiştirip satışını sağlamaktadır.
Hisseli Kurbanlık Seçenekleri
Osmanoğulları Besi Çiftliği olarak tüm kurbanlık hayvanlarımız Ardahan yaylalarında doğal ortamlarında yetişmektedir. Sağlık kontrolleri veterinerler tarafından yapılarak, doğal yayılım ile yetişen düve ve tosunlar arasında size en uygun hayvanları ve hisse aralıklarını seçebilirsiniz.
Hisseli kurbanlık nedir konusunda belirtilen tüm konulara dikkat ederek, istediğiniz hisse oranlarına göre bir hayvan seçerek, helal kesim ve eve teslim hizmetlerinden yararlanabilirsiniz.
Satın Alınabilecek Hisseli Kurbanlıklar
Osmanoğulları Besi Çiftliği doğal ortamlarda yetişen kurbanlık hayvanların satışını yapmaktadır. Çiftlikte yetişen hayvanlar İslami usullere göre beslenir ve satılırken de İslami usuller esas alınır. Satın alabileceğiniz hisseli kurbanlık hayvanlar şunlardır:
- Koyun
- Keçi
- Sığır
- Manda
- İnek
Koyun ve keçi hayvanları bir kişi için kurban olur. Diğer büyükbaş hayvanları farklı sayıda kişiler kurban edebilir. Bu sayılarla hisseli kurban alabilirsiniz. Besi çiftliğinde yetişen hayvanlar kurban ibadetine uygun yetiştiği gibi ibadetlere uygun şartlarda satılır. Hissel kurbanlık alırken farklı kişiler ile ortak olarak kurbanlık hayvan alabilirsiniz.
Hisseli Kurbanlık Kimlerle Girilmelidir?
Hisseli kurbanlık sayısı konusunda pek çok bilgi olsa da genel görüş ibadet ve inanç ile yapılan 7 hisseden daha az paylaşımların kurbanlık olarak kabul edilmektedir. Hisseli kurbanlık nedir ve kimlerle hisseli kurbanlık yapılması gerektiği konusunda ise tavsiye edilen tanıdık kişiler ile hisseye girmenizdir.
Hisseli kurbanlık almak için beraber hisseye girilen kişiler genellikle tanıdık, ibadet ve inancından emin olan kişilerden oluşmalıdır. Hisseye girmek için tanışılan kişilerin ibadet amacı ile hisseye girip girmediği konusunda fikir sahibi olmak oldukça zordur. Bu da içinizde şüphe bırakacağından emin olmak için ibadet amacı ile yaptığına inandığınız kişiler ile hisseye girmeniz sizin için daha faydalıdır.
Farklı Mezhepler Arası Hisseli Kurbanlık
Farklı mezhepler arası hisseli kurbanlık nedir ve nasıl olur konusunda da pek çok görüş ortaya atılsa da mezhep ayrımı hisselik kurbanlık için bir engel değildir.
Mezhep kavramı insanların İslam içerisinde görüş ayrılılıklarında oluşan yollardan birini benimsemek olan mezhepler arasında hisseli kurbanlık kesimi yapılabilmektedir. Her mezhep bir diğer ile aynı hisseye girerek kurban kesebilir. Gayrimüslim kişiler için aynı durum geçerli değildir. Gayrimüslimler ile hisseli kurbanlık alımı doğru görülmemektedir.
Helal Kesim ve Eve Teslim
Hisseli kurbanlıklarınız sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra İslami şartlara uygun helal kesim koşulları ön planda alınarak kesim yapılmaktadır. Sağlık koşulları korunan hijyenik ortamlarda, Covid-19 pandemisi nedeniyle gelemeyen kişiler için teknolojik yardım ile süreci kayıt altına alarak kurbanlık kesimi yapılmaktadır.
Helal kesim konusunda hassas olan ekimiz, kesim sonrasında doğru paylama yaparak, etlerin hisse sahiplerine dağıtımını yapmaktadır. Eve teslim sırasında Covid-19 pandemi kuralları göz önüne alınarak toplum sağlığı korunmaktadır.